Cultuurhistorische Hoofdstructuur


Dit is Haarlem ...


Haarlem en Zandvoort hebben beiden een verschillende ontwikkeling doorgemaakt. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat huidige en toekomstige veranderingen in de bebouwde en onbebouwde omgeving bijdragen aan het herkenbaar houden van de geschiedenis en de karakteristieken van Haarlem en Zandvoort.   


De structuur van Haarlem is sterk bepaald door de noord-zuid lopende strandwal en de ligging aan de Spaarne. Van oudsher bestaat er een duidelijk onderscheid tussen de chique buurten op het zand en de arbeiderswijken op het veen. De hoger gelegen strandwal en de lager gelegen open veengebieden zorgen ervoor dat er op veel plekken in en buiten het centrum goed zicht is op het silhouet van de stad.

 ... en dit is Zandvoort.


Tot aan het begin van de 19e eeuw was Zandvoort een vissersdorpje, zonder havenfaciliteiten. Door de ontwikkeling van grotere vissershavens als IJmuiden, Katwijk en Den Helder is de betekenis van Zandvoort als vissersplaats tegen de eeuwwisseling geheel verdwenen, waarna de betekenis van Zandvoort als badplaats toenam.


De historische verhalen vormen een goede aanleiding om bewoners bij de omgevingsvisie te betrekken. Kernkwaliteiten zijn de herkenbare, breed gedragen eigenschappen; een goed onderwerp van een gesprek tussen bewoners, maatschappelijke organisaties, erfgoedprofessionals en andere betrokkenen van binnen en buiten de gemeentelijke organisatie.


De cultuurhistorische hoofdstructuur is in samenwerking met José van Campen, Marijke Beek, Mooi Noord-Holland en beide gemeenten opgesteld.




Ben je op zoek naar meer informatie?

Neem dan contact met ons op.